Her zaman derim ki: “Biyolojik zeka”, “biyolojik zeka”; Bağışıklık ve savunma sistemini içeren, vücudun uyumunu koruyan ve işleyişini yöneten “biyolojik zekamızı” motive etmek ve yönlendirmekten ibarettir. Bu yüzden bu kadar detaylı sorular sormak zorundayız! Birine soralım: Anne-çocuk ilişkisindeki “bağlanma” sorunu kiloyu etkiler mi?
Çağımızda anneleri tarafından sevgi ve ilgi açısından amaçları ihlal edilen, ihmal edilen çocuklar var. Annelik kavramı değişiyor, eskiden annenin kendisi ya da anneanne ya da babaanne çocuklara bakardı.
Şimdi bir grup bakıcı onunla ilgileniyor, anne sadece kuralları koyuyor. Çocuklar, bakıcılar anneyi aramasın ve onları oyalamasın diye, ilgilerine bile gelmeyen kursların ortasında koşturuyorlar. En az tercih edilen branşlar arasında maalesef spor… “Kulağına su kaçmasın, yüzelim”, ‘futboldan sert vuruş yapalım’, ‘bale? Ayakları şekil değiştirir, kaslanır, boşver kızı’, ‘voleybol? Çok zor! Dizleri kısa şortla sakat, koşmasın, terlemesin, okul zamanı, sınavları var hasta olmasın, zahmet etme!” diyerek çocuklar hareketsiz bir hayata alışırlar.
Eğitim sistemi, yoğun şehir hayatı ve dünyadaki iletişim aracı olan “akıllı telefonlar” çocukları daha da hareketsiz kılıyor. Çocuk eve geliyor annesi yok abur cubur veya fast food zamanla bağımlılık yapıyor. Çocuk varlığından haberdar olmadığı bir duygunun yokluğunu bilemez. Akabinde yetersiz beslenme, kilo alma, sonlu davranışlar… Sonuç beden ve yaşam ile uyumsuzluktur.
Daha sonrasında; “Bu çocuğun neden iletişim ve yeme sorunu var?” pedagog görüşmeleri başlar. Sonuç olarak çalışan anneler artık çok iyi öğrendiler, anne kendini klonlayamaz, onun yerine anneliği ve ev hanımlığını verir ya da moda tabiriyle annelik artık “dış kaynaklı” yani dışarıdan bulunur. Aslında tek sorun anne-çocuk bağının oluşmamasıdır. Bu durumda anne çocuk arasında bağ oluşmadığı için bu eksiklik başka yollarla giderilmeye çalışıldığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmaktadır:
aşırı yeme
kendini hiçe saymak
Önemsizlik
sevgisizlik
“Hayata bağlanma sorunu yaşayanlar acaba fazla kilolu mu?” düşünmeden edemiyor insan. Mesela, gerçekten yemek yiyerek gerginliğin stresini atıyor muyuz?
Youtube
heyecan
instagram
Bu makalede sunulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının orijinal fikirleridir ve Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio